تعهدات وکیل
سؤال- وظایف موکل نسبت به وکیل خود چیست؟
طبق ماده ۶۷۴موکل باید تمام تعهداتی را که وکیل در حدود وکالت خود کرده است انجام دهد. در مورد آنچه که در خارج از حدود وکالت انجام داده است موکل هیچ گونه تعهد نخواهد داشت مگر اینکه اعمال فضولی وکیل را صراحتاً یا ضمناً اجاره کند.
طبق مادهی ۶۷۵ موکل باید تمام مخارجی را که وکیل برای انجام وکالت خود نموده است و همچنین اجرت وکیل را بدهد مگر اینکه در عقد وکالت، طور دیگر مقرر شده باشد.
طبق مادهی ۶۷۶ حق الوکاله ی وکیل تابع قرارداد بین طرفین خواهد بود و اگر نسبت به حق الوکاله یا مقدار آن قرارداد نباشد تابع عرف و عادت است و اگر عادت مسلمی نباشد وکیل مستحق اجرت المثل است.
سؤال- اگر در وکالت ، مجانی یا با اجرت بودن آن مشخص نشده باشد تکلیف چیست؟
طبق مادهی۶۷۷ اگر در وکالت، مجانی یا با اجرت بودن آن تصریح نشده باشد محمول بر این است که با اجرت باشد.
مبحث چهارم – طرق مختلف انقضای وکالت
طبق مادهی ۶۷۸ وکالت به طرق ذیل مرتفع میشود:
به عزل موکل
به استعفای وکیل
به موت یا جنون وکیل یا موکل
سؤال- در چه شرایطی موکل نمی تواند وکیل خود را عزل نماید و تکلیف وکیل در زمان عزل چیست؟
طبق مادهی ۶۷۹ موکل میتواند هر وقت بخواهد وکیل را عزل کند مگر اینکه وکالت وکیل و یا عدم عزل در ضمن عقد لازمی شرط شده باشد.
و طبق مادهی ۶۸۰ تمام اموری که وکیل قبل از رسیدن خبر عزل به او در حدود وکالت خود بنماید نسبت به موکل نافذ است.
و طبق مادهی ۶۸۱ بعدازاینکه وکیل استعفا داد مادامیکه معلوم است موکل به اذن خود باقی است میتواند در آنچه وکالت داشته اقدام کند.
سؤال – تاثیر محجوریت موکیل و وکیل بر روی وکالت چگونه است؟
طبق مادهی ۶۸۲ محجوریت موکل موجب بطلان وکالت میشود مگر در اموری که حجر مانع از توکیل در آنها نیست و همچنین است محجوریت وکیل مگر در اموری که حجر مانع از اقدام در آن نباشد.
سؤال- موارد فسخ وکالت چیست؟
طبق مادهی ۶۸۳ هرگاه متعلق وکالت از بین برود یا موکل عملی را که مورد وکالت است خود انجام دهد یا بهطورکلی عملی که منافی با وکالت وکیل باشد بهجا آورد مثلاینکه مالی را که برای فروش آن وکالت داده بود خود بفروشد، وکالت منفسخ میشود.
- ۰۰/۰۲/۰۶